coming soon

De brandstofprijzen zijn de afgelopen jaren gestaag gestegen en ons transportbudget is steeds belangrijker geworden in onze uitgaven. Sommigen van ons blijven echter bijtanken zonder naar de rekening te kijken, want het is waar dat hoe dan ook, als u naar het werk wilt, de overgang naar de pomp onvermijdelijk is.

Maar zou het niet nuttig zijn om nog steeds het brandstofverbruik van ons voertuig te kennen? Al was het maar om uit te zoeken of we een voertuig hebben gekozen dat is aangepast aan onze reizen?

De autofabrikanten, wanneer zij ons de voordelen van het lage brandstofverbruik van dit of dat model aanbieden, zijn gebaseerd op deze eenvoudige berekening :

Verbruik (per 100 km) =

Aantal liters volle brandstof (in L) :
Aantal km gereisd sinds laatste full-time (in km) :
Verbruik per 100 km (en L/100 km) :

Voorbeeld van het berekenen van het brandstofverbruik per 100 km :

Sinds mijn laatste tanken heb ik 679 km afgelegd. Ik heb net getankt en daarvoor moest ik 31 liter brandstof zetten. Wat is mijn verbruik per 100 km sinds mijn laatste vulling?

Verbruik per 100 km = (31L x 100 km) / 679 km
                                            = 4,57 L (à 0,01 près)


In principe presenteren de autofabrikanten u 3 cijfers :

  • 1. Stedelijke consumptie (in de stad)
  • 2. Extra-stedelijke consumptie (op de snelweg)
  • 3. Gemengde consumptie, wat een gemiddelde is van de eerste twee drankjes


De verbruikswaarden, stedelijk, gemengd en buitenstedelijk, gegeven voor uw voertuig komen overeen met gestandaardiseerde theoretische gebruikscycli volgens dewelke het verbruik moet worden geregistreerd. Deze standaardisatie van metingen maakt het mogelijk om vergelijkingen te maken tussen de verschillende voertuigen.

Voordat u een voertuig koopt, moet u controleren of uw dagelijkse woon-werkverkeer duidelijk in een van deze drie categorieën valt. Hij kan u helpen bij het kiezen van een voertuig dat is aangepast aan uw brandstofverbruik.

Bijvoorbeeld: een persoon die zijn auto gebruikt om naar zijn werk te gaan, en 70 km per dag reist, inclusief 65 km op de snelweg, zal moeten kijken naar het verbruik buiten de stad in de kenmerken van een bepaald voertuig.

Nog een voorbeeld: een koerier die post bezorgt aan de stad en vaak moet stoppen, moet zich bewust zijn van het verbruik van het voertuig in stedelijke gebieden.